Herkomst van Maca

Lepidium Meyenii, oftewel maca, is een knolgewas met een levensduur van ongeveer twee jaar. Het knolgewas behoort tot de Kruisbloemenfamilie, waartoe ook spruitjes, broccoli en kool behoren. De plant groeit in de hooglanden en is bestemd tegen extreme weersomstandigheden, bijvoorbeeld vorst. maca boerWaar komt maca vandaan en wat is de herkomst van dit knolgewas?

De maca plant is afkomstig uit het Andesgebergte gelegen in Peru. De Peruanen zijn meer dan 2500 jaar geleden begonnen met het verbouwen van deze plant. Dit gebeurt nog steeds op een hoogte van ongeveer 4000 meter.

Herkomst van Maca

Archeologen hebben bewijs gevonden dat teruggaat tot ongeveer 1600 voor Christus. Het blijkt dat de Peruanen toen der tijd zijn begonnen met het op een simpele manier kweken van de maca plant. Naast het kweken, zijn er ook andere bewijzen gevonden die aanduiden dat de plant van grote waarde was voor de bevolking. In die tijd was het eten van maca iets dat alleen mogelijk was voor de rijkere klasse van de samenleving. Het was voedsel dat de adel at en het werd gebruikt voor het offeren aan de goden. Daarnaast was het een beloning voor krijgers die goede diensten hadden verricht. Zij zagen de wortel als een krachtig middel dat hen sterker maakte en werd gegeten vlak voordat ze naar bed gingen. Het zou zorgn voor bijzondere krachten en het uithoudingsvermogen van de strijders werd vergroot. De Incastrijders konden dit goed gebruiken in hun strijd om de macht. Wanneer zij een dorp hadden veroverd, mochten ze van hun leider tijdelijk geen maca consumeren. De reden hiervan was dat het libido van de strijders hoger werd door het eten van de wortel, waardoor de vrouwen in het dorp beschermd dienden te worden.
Toen de Spanjaarden Peru veroverden en er een kolonie gingen stichten, zagen zij in maca een “seks kruid” dat bedoeld was voor de lust.

Maca uit Peru

In Peru eten vrouwen de wortel al vanaf jonge leeftijd, omdat zij erin geloven dat ze er sterk en vruchtbaar door worden/blijven. Momenteel is de handel in maca een belangrijke bron van inkomsten voor de Peruanen. Ze eten het zelf, verhandelen het voor andere levensproducten en verkopen het aan de rest van de wereld.

Lees meer over:
* Maca in je smoothie
* Adaptogenen